Elektrik Devreleri Arama

25 Şubat 2010 Perşembe

Elektrik Devresi, Bileşenleri Ve Çeşitleri

ELEKTRİK DEVRESİ

Elektrik Devresi: Üreteç, sigorta, anahtar, alıcı(almaç) ve iletkenden meydana gelenkapalı bir devre akımının geçtiği yola "Elektrik Devresi" adı verilir. Diğer bir deyişle elektrik devresi; üreteçten çıkan akımın sigorta, anahtar, alıcı ve iletkenden geçerek tekrar üretece gelmek için izlediği yola denir.

ELEKTRİK DEVRESİNİ MEYDANA GETİREN ELEMANLAR

a) Üreteç: elektrik devresindeki alıcıların çalışabilmesi için gerekli olan elektrik enerjisini üreten devre elemanıdır. Üreteç:doğru akım kaynağı (pil, akümülatör,dinamo) vealternatif akım kaynağı olarak "Alternatör" şeklinde ikiye ayrılır
b) Sigorta: Devreyi aşırı akımın zararlı etkilerinden koruyan devre elemanıdır.
c)Anahtar: Devreyi açıp kapamaya ayarayan araçlardır. Anahtar açıldığında alıcıya giden akım kesilir ve alıcı durur. kapatıldığında ise devreden akım geçer ve alıcı çalışır. Büyük akımlara kumanda eden anahtarlara "şalter" adı verilir.
d) Alıcı(almaç): Elektrik enerjisini tüketerek çalışan, yani elektrik enerjisini başka enerjilere dönüştüren makinalardır. (lamba, ütü, elektrik motorları vb.)
e) İletken: Akım kaynağı ile alıcıyı birkeştiren ve elektrik akımının üzerinden ğeçtiği yoldur.

ELEKTRİK DEVRESİ ÇEŞİTLERİ

Elektrik Devreleri: "açık devre","kapalı devre" ve "kısa devre" olmak üzere üçe ayrılırlar.

a) Açık Devre: Elektrik devresindeki anahtarın açık durumda olduğu ve devreden akımın geçmediği, alıcının çalışmadığı devrelere denir.



b) Kaplı Devre : Devreye kumanda eden anahtar kapalı durumda iken devreden akım geçer ve alıcı çalışır, bu durumdakı devreye "Kapalı Devre " denir




c) Kısa Devre : Anahtar kapalı durumda iken herhangi bir nedenle elektrik akımı alıcıya ulaşmadan devresini kısa yoldan tamalıyorsa bu devreye " Kısa Devre" denir.



Umarım anlatım açıklayıcı olmustur arkadaşlar... Yorumlarınızla Konumuzun emek verdiğimize değdiğini Bize gösterirseniz çok mutlu oluruz..

Orjinal link:http://elektrikdevre.blogspot.com/2010/02/elektrik-devresi-bilesenleri-ve.html

1 yorum: