Elektrik Devreleri Arama

17 Mart 2010 Çarşamba

Elektriği Kim Buldu?

Elektriği Bir kişinin bulduğunu söyleyemeyiz ama tarihi gelişiminde bir çok kişi katkıda bulunmuştur.

Antik Yunan'da kehribarın (Yunanca ήλεκτρον-ilektron) sürtünmesi ile diğer nesneleri çektiğini gözlemlemiş ve bu güce elektrik adını vermişlerdir.

Yüzyıllar sonra, Benjamin Franklin elektrik üzerine deneyler gerçekleştirmiş ve yıldırım ile dural elektrik (statik elektrik) arasındaki bağı tanınmış uçurtma deneyi ile incelemiştir. Bilimsel toplulukta elektriğin tekrar ilgi odağı olması ile, Luigi Galvani (1737–1798), Alessandro Volta (1745-1827), Michael Faraday (1791–1867), André-Marie Ampère (1775–1836), ve Georg Simon Ohm (1789-1854) çalışmaları ile önemli katkıda bulunmuşlardır.

19. ve 20 yüzyılların sonunda ise, elektrik mühendisliği tarihinin en önemli isimlerinden bazıları belirmiştir: Nikola Tesla, Samuel Morse, Antonio Meucci, Thomas Edison, George Westinghouse, Werner von Siemens, Charles Steinmetz, ve Alexander Graham Bell.

14 Mart 2010 Pazar

Kompanzasyon Sistemlerinde Güç Analizi

Kompanzasyon Sistemlerinde Güç Analizi


Merhaba, saygı değer meslektaşlarım

son zamanda forum sayfasından fazlası ile kompanzasyon problemleri gördük buna istinaden bir yazı hazırladık umarım yararı olur.
her zaman söylediğimiz gibi ve üstatlarımızında belirttiği gibi iyi bir güç analizi ile çözüme ulaşacak fazlası ile kompanzasyon sistemi var

ayrıca yeni bir bilgisayar yazılımı yazdık bunu ücretsiz olarak dağıtımını yapıp arkadaşların kullanımına sunacağız, bu değeleri süreleri ile beraber yazılıma girerek yazılım size optimum çözüm ile gerekli kond. Veya reaktör güçlerini hesaplayacak


Kompanzasyon sistemlerinde güç analizi.rar (64.0 KB (Kilobyte))

1 Mart 2010 Pazartesi

Elektrik Borç Sorgulama İşlemi

Elektrik borç sorgulama Yapmak isteyen arkadaşlarımız aşağıdaki devler sitemiz olan verdiğim linkte Fatura bilgilerini girerek borç sorgulama işlemlerini ücretsiz olarak yabilmektedirler


Elektrik Borç Sorgulama

Elektrik Duyları Nedir? Ve Çeşitleri

Duy: Lambanın vidalanarak veya takılarak elektrik tesisine bağlanmasını sağlayan araçlara"Duy" denir. İletken kısımları genellikle priçten yapılır ve anahtardan gelen iletken duyun dip kontak kısmına bağlanır.
Yapılarına göre duy çeşitleri ikiye ayrılır.

a) Süngülü Duy: Genellikle ulaşım araçları gibi sürgülü yerlerde kullanılan sürgülü duyların iç kısmına , lamba başığı üzerinde bulunan iki adet çıkıntının girmesi için kanallar açılmıştır. Lamba Başlığı Üzerindeki çıkıntılar duyun iç kısmındaki kanllara döndürülerek takılır. Böylece sarsıntıdan etkilenmezler.
b) Vidalı Duy: Lamba başlığı üzerine ve duyun iç kısmına açılan dişlerin birbirine vidalanarak bağlandığı duy şeklidir. Bina, sokak aydınlatması gibi yerlerde kullanılırlar.

Duy çeşitleri aşağıdaki gibi sınıflandırılır.


A. Yapıldığı Malzemeye Göre Duy Çeşitleri;

a) Bakalit duy
b)Porselen duy

B. Kullanıldığı Yerlere Göre Duy Çeşitleri;

a)asma duy
b)tavan duy
c)Duvar duy
d)Bahçe duy
e)Donanma Duy
f)Braçol Duy

C. Büyüklüklerine Göre Duy Çeşitleri;

a) Miyonet Duy: E-5 E-10 sembolleriyle gösterilirler ve 24 Volta kadar olan gerlimlerde Kullanılırlar.
b) Minyon Duy: E-14 E-17 Sembolleriyle gösterilir ve tablolarda ve sinyal lambalarında kullanılırlar.
c) Normal Duy: E-27 Sembolü ile gösterilir ve 110-220 Voltluk 15Ve ya 150 Watt Gücündeki lambaların bağlanması için kullanılırlar.
d) Galoiat(golyat) Duy: E-40 sembolü ile gösterilir ve 200 Watt tan daha büyük lambaların bağlanmasında kullanılırlar.

Orjinal Link: http://elektrikdevre.blogspot.com/2010/03/elektrik-duylar-nedir-ve-cesitleri.html

Elektrik Fişleri

Elektrik aygıtlarının veya uzatma kablolarının prizden , kontakları aracılığıyla enerji almasını sağlayan elektrik elemanlarına "Elektrik Fişi" denir

Fişler Yapıları Bakımından ikiye Ayrılırlar;

a) Normal Fiş
b) Topraklı Fiş

Bağlantı şekillerine görede ikiye ayrılırlar:

a) Erkek Fiş
b)Dişi Fiş

Normal fişlerde, kontak yuvalarından enerji almayı sağlayan prinçten yapılmıs kontak çubukları vardır. Topraklı fişlerde ise kontak çubuklarının yanında topraklama kontağı bulunur. Fişin topraklama kontağı prizden enerji alması sırasında prizin topraklama kontağı ile temas eder.
Elektrik aygıtlarının besleme kablosu ucuna bağlanan fişlerden kordonun gerılerek çıkmaması için kablo ucuna sıkıştırma kelepçesi takılır..